Maatregelen m.b.t. het coronavirus

update: 27/01/2022

 

Beste patiënt,
Beste bezoeker,

We geven op deze pagina de meest recente informatie en maatregelen mee om jezelf en onze patiënten maximaal te beschermen tegen een mogelijke COVID-19-besmetting.
De afspraken op deze pagina vervangen de op de website courante richtlijnen rond bezoekregeling, consultaties en opnames.

 

Situatie op de dag van vandaag
Alle patiënten die COVID-positief zijn, zijn opgenomen op aparte afdelingen, die strikt gescheiden zijn van de afdelingen waar onze andere patiënten verblijven. Ons ziekenhuis is veilig om de nodige medische zorg te krijgen. 

 

Een opname of consultatie in het ziekenhuis?
Ziekenhuizen zijn veilige plekken om medische zorg te geven. De COVID-zorg wordt duidelijk gescheiden van de reguliere zorg en in het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen.

Heb je koorts, ademhalingsproblemen daags voor de consultatie of werd je recent COVID-positief getest? Neem dan contact op met het ziekenhuis via 03 880 90 11 (campus Rumst) of 03 890 16 11 (campus Bornem).

 

Screening voor alle opgenomen patiënten 
Ook al ben je reeds gevaccineerd tegen COVID-19, toch word je vóór jouw opname nog gescreend. Door het vaccin word je niet meer ziek, maar kan je nog wel steeds drager zijn van het virus en dus mogelijk anderen besmetten. Door elke patiënt die komt voor een opname te screenen, zorgen wij voor een veilige ziekenhuisomgeving voor alle patiënten. 
Word je opgenomen in het dagziekenhuis, dan is een PCR-test niet nodig. 

 

Triageposten
Je kan bij COVID-19-symptomen of als reiziger bij terugkeer uit een risicogebied een snelle antigeentest laten uitvoeren in een apotheek. De tests zijn gratis.
Meer info vind je hier.

 • Heb je een CTP-code ontvangen? 
  Maak dan online een afspraak voor een PCR-test in onze triageposten in Rumst of Bornem. Je kan ook telefonisch een afspraak boeken via 052 25 80 25.
 • Heb je géén CTP code?
  Door de vragenlijst in te vullen kan je inschatten of een test voor COVID-19 zinvol is. Heb je milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

Heb je COVID-19-symptomen én medisch onderzoek nodig van een arts?
Neem dan contact op met je eigen huisarts of contacteer in het weekend WACHTPOST N16 via 03 886 16 16.

!!! Gezien de explosieve stijging van het aantal COVID-testen is het mogelijk dat het langer dan 24 uur duurt vooraleer jouw COVID-resultaat gekend is. Medina doet al het mogelijke om jouw resultaat binnen de 48 uur te bezorgen.

Meer info vind je op de website van de huisartsenkring Schelde-Rupel.

Ter plaatse:

 • Kom stipt op tijd (kom niet te vroeg, maar ook niet te laat). Anders creëer je wachtrijen, waardoor het besmettingsgevaar verhoogt..
 • Bij het binnengaan ontsmet je je handen. Een mondneusmasker is verplicht. Dit ligt voor je klaar.
 • Je elektronische identiteitskaart wordt ingelezen.
 • Daarna kan je verder naar de verpleegster of dokter.

Voor de triagepost en het afnemen van de test betaal je niets. De overheid regelt dit via het derdebetalerssysteem.
Een uitzondering zijn testen omwille van vakantie (met attest): deze testen zijn wel betalend.

Breng volgende zaken mee:

 • Je e-ID (identiteitskaart).
 • een kleefvignet van de mutualiteit (als back-up indien e-Health niet werkt).

De resultaten van je COVID-test kan je bekomen bij je huisarts of bekijken

 

De 2 COVID-19-triagecentra op onze campussen Bornem en Rumst zijn verhuisd naar 1 COVID-19-triagecentrum Schelde-Rupel op campus Willebroek. Je vindt deze aan de achterzijde van de campus - ter hoogte van de oude dienst spoedgevallen. De triagepost in Willebroek is alle dagen (dus ook in het weekend) geopend van 08:30u tot 18:00u.

triage willebroek

 

In- en uitgang campus Bornem
Campus Bornem is momenteel enkel toegankelijk via de ingang aan de Kasteelstraat. Het ziekenhuis verlaten kan zowel via de binnentuin als de Kasteelstraat.

 

Een mondneusmasker voor elke patiënt, begeleider en bezoeker
Er wordt aan het onthaal geen chirurgisch mondmasker meer uitgedeeld. Wij geven de voorkeur aan een chirurgisch mondmasker, maar als je een stoffen mondmasker draagt, word je niet verplicht aan het onthaal een chirurgisch masker te kopen.
Zorg ervoor dat neus én mond overal en altijd bedekt zijn: in de gangen, in de wachtzaal en in de consultatieruimte. Zo bescherm je jezelf, andere patiënten en onze medewerkers!

 

Een consultatie of (dag)opname? 
Er wordt momenteel geen begeleider toegestaan op de raadpleging, dagziekenhuis en spoedgevallen. 

 

Ik wil op bezoek komen in het ziekenhuis. Mag dat? 

 • We laten momenteel tijdelijk geen bezoekers meer toe op intensieve zorgen, tenzij in acute situaties en in overleg met de zorgverlener.
 • We laten momenteel geen begeleiders toe op spoedgevallen, dagziekenhuis en raadpleging, tenzij strikt noodzakelijk en in overleg met de zorgverlener.
bezoekregeling

Kinderen op bezoek in het ziekenhuis?
We laten 1 volwassen bezoeker per dag per patiënt toe. Kinderen worden momenteel niet toegelaten. Uitzonderingen hierop zijn enkel mogelijk via de arts/verpleegkundige omwille van een noodsituatie.
We begrijpen dat sommige patiënten ook graag eens een bezoekje krijgen van hun (klein)kinderen, maar een telefoontje of facetime kan ook al wonderen doen! Breng je toch graag een minderjarig kind mee, dan wordt deze als een tweede bezoeker beschouwd.

 

Ik wil een familielid wat spullen brengen of vuile was ophalen. Kan dat?
Je kan spullen voor een familielid opgenomen op een COVID-afdeling afgeven in de inkomhal van het ziekenhuis, in een afgesloten zak. Op deze zak kleef je een etiket met duidelijke vermelding van naam én geboortedatum. Schrijf (indien gekend) ook het kamernummer op het etiket. Geef geen geld, waardevolle of breekbare voorwerpen mee. 2x per dag bezorgen we deze op de afdelingen.

Vuile was wordt elke dag vanaf 15:00u klaargezet in een afgesloten ruimte in het onthaal. Je kan deze dagelijks komen afhalen tussen 15:00u en 19:30u.

Opgelet: wassen van kledij gebeurt minimum op 60 graden. Was je handen grondig als je de was in de wasmachine hebt gestoken. 

 

We zorgen voor psychologische ondersteuning voor onze opgenomen COVID-patiënten
Het bezoekverbod is voor onze COVID-patiënten geen gemakkelijke situatie… We beseffen dat een luisterend oor zeer belangrijk is, zeker voor patiënten die langere tijd gehospitaliseerd zijn en moeilijk contact kunnen maken met hun naasten. Zij bevinden zich immers in een niet-alledaagse en onzekere situatie en kunnen wat extra ondersteuning gebruiken.

We voorzien daarom psychosociale ondersteuning voor deze patiënten. Onze psychologen gaan dagelijks rond op de afdelingen en brengen een bezoekje aan patiënten die dit wensen.

We stellen op beide campussen iPads ter beschikking, zodat onze patiënten hun familie kunnen zien voor een praatje. De psychologen en ergotherapeuten zullen hen hierbij ondersteunen.

 

Prikplaats (labo) tijdelijk enkel op afspraak
Je kan enkel nog op afspraak een bloedafname laten uitvoeren. Zo kunnen we het aantal patiënten op het labo beperken en een veilige afstand creëren in de wachtzaal. Bel voor een afspraak naar het labo:

 • campus Rumst: 03 880 91 30
 • campus Bornem: 03 890 16 30
 • campus Willebroek / prik aan huis: 03 860 32 85

Je kan online een afspraak boeken!

 

Laat je vaccineren!
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten! Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. De vaccinatie is gratis.
Wil je hiervoor meer lezen, surf dan naar www.laatjevaccineren.be/covid-19. Deze website krijgt regelmatig een update. Ook de website van het FAGG bevat nuttige informatie.

 

Vaccinatie medewerkers AZ Rivierenland
Op de dag van vandaag hebben maar liefst 98% van onze medewerkers zich laten inenten tegen COVID-19. En daar zijn we enorm fier en dankbaar voor: zo kunnen we jou en jouw familie immers veilige zorg in AZ Rivierenland garanderen.
Op www.zorgkwaliteit.be kan je de vaccinatiegraad van zo’n 550 zorgvoorzieningen terug vinden, in alle transparantie én met respect voor de privacy.

 

Wat als je koorts of ademhalingsproblemen hebt of kwam in contact met een mogelijk besmette persoon?
Neem EERST telefonisch contact op met je huisarts: jouw huisarts bepaalt of een consultatie/screening nodig is en maakt voor jou een afspraak bij de triagepost. 
 

Hoe bescherm ik mezelf zo veel als mogelijk tegen besmetting?

 • Was je handen regelmatig en grondig met zeep. Reken zo'n 40 tot 60 seconden per wasbeurt.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze onmiddellijk weg in een afsluitbare vuilbak.
 • Blijf thuis als je je ziek voelt.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen.

Klik hier voor de poster.

 

Maak je je ongerust of wens je meer informatie?
Surf naar www.info-coronavirus.be of bel naar 0800 14 689 voor algemene informatie vanuit de overheid.
Surf naar www.azrivierenland.be/coronavirus. Je vindt hier alle nodige informatie over de organisatie van ons ziekenhuis. Deze pagina krijgt dagelijks een update.

Kom zeker NIET naar het ziekenhuis, maar neem TELEFONISCH contact op:

 • campus Rumst: 03 880 90 11
 • campus Bornem/Willebroek: 03 890 16 11