Logopedie

campus Bornem

Logopedie is de zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten zijn voornamelijk gekend omwille van hun kennis over spraak. Hun takenpakket is echter veel ruimer dan dat. In het ziekenhuis kan een logopedist een meerwaarde betekenen bij:

  • slikstoornissen (dysfagie) 
  • neurologische taalstoornissen (afasie)
  • neurologische spraakstoornissen (dysartrie/spraakapraxie)
  • stemstoornissen
  • cognitieve stoornissen

De logopedist werkt dan ook nauw samen met de diensten neurologie, neus,- keel- en oorziekten, neurochirurgie en geriatrie.

Op de SP-dienst van ons ziekenhuis zien wij vaak mensen die een CVA of beroerte gehad hebben. Een CVA kan aanleiding geven tot logopedische stoornissen zoals taalstoornissen, spraakstoornissen of slikstoornissen. Ook cognitieve stoornissen, zoals geheugen- en concentratieproblemen, komen voor. Het is van belang deze stoornissen correct in te schatten en te begrijpen om de patiënt juist te benaderen en te helpen.

De logopedist van de SP-dienst werkt binnen een multidisciplinair team waarbij de fysisch arts, hoofdverpleegkundige, kinesitherapeut, ergotherapeut, diëtist en de sociale dienst wekelijks een teamvergadering beleggen. Tijdens dit overlegmoment wordt iedere patiënt individueel besproken en wordt er een interdisciplinair behandelplan opgesteld.

 

Tijdens jouw hospitalisatie...
De logopedist wordt meestal geconsulteerd op vraag van de arts, vaak de eerste dagen na opname. De patiënt zal eerst diagnostisch en - indien nodig - therapeutisch nauw opgevolgd worden door de logopedist. De logopedist neemt de nodige testen af om in te schatten welke problemen zijn opgetreden en stelt zo nodig een gepast behandelplan op. De patiënt wordt dan opgevolgd tijdens zijn verblijf.


... of via raadpleging
Je kan ook ná jouw ziekenhuisverblijf nog bij ons terecht voor ambulante therapie.  Als de verplaatsing tot in het ziekenhuis voor jou te moeilijk is, zoeken we samen een logopediste die de therapie aan huis kan verderzetten. Ook wanneer je niet in het ziekenhuis bent opgenomen, kan je op raadpleging komen voor onderzoek of therapie. 

Bryssinck Liese

Liese Bryssinck - AZ Rivierenland

logopedie

03 880 18 96

liese.bryssinck@azr.be

werkt aan conventietarief

L. Bryssinck biedt algemene zorg binnen logopedie.

Cremers Rani

Rani Cremers - AZ Rivierenland

logopedie

03 880 95 15

rani.cremers@azr.be

werkt aan conventietarief

Contacturen
Rumst
Bornem
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

Van Gorp Diane

Van Gorp Diane - AZ Rivierenland

logopedie

03 890 59 22

diane.van.gorp@azr.be

werkt aan conventietarief

verzekerd via eigen makelaar

D. Van Gorp biedt algemene zorg binnen logopedie, met bijzondere interesse voor:

  • dysfagie (slikproblemen)
  • neurologische communicatiestoornissen

Raadplegingen
Bornem
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

Logopedie Logopedie
Afasie (taalproblemen) Afasie (taalproblemen)
Dysartrie (spraakproblemen) Dysartrie (spraakproblemen)
Dysfagie (slikproblemen) Dysfagie (slikproblemen)